perjantai 2. maaliskuuta 2012

Nuttuja, nuttuja, nuttuja!!!

Kun suomalaiset naiset synnyttävät sairaaloiden steriileissä olosuhteissa ja ammattitaitoisen henkilökunnan valvonnassa, samaan aikaan Etiopiassa peräti 92 prosenttia naisista synnyttää likaisissa kotimajoissaan vailla minkäänlaista apua. Vauvoja menehtyy synnytyksen aiheuttamiin komplikaatioihin, vaikka sairaalaolosuhteissa moni vauva olisi voinut pelastua.
Etiopiassa kodit ovat majoja, jotka on rakennettu käsivarren paksuisista eukalyptuspuista ja lattia oli tiivistetty lehmän lannalla. Sellaisissa oloissa ihmiset joutuvat elämään ja synnyttämään. Erilaisten komplikaatioiden riski on todella suuri synnytyksissä.

Pirkko Tuppurainen vetää nuttuprojektia, jonka avulla pyritään saamaan etiopialaiset naiset sairaaloihin synnyttämään. Idea on äärettömän yksinkertainen, mutta toimiva. Kun vauva saa ilmaisen nutun sairaalasta kotiutuessa, sen on todettu rohkaisevan äitejä lähtemään turvallisempaan synnytykseen. Nuttu voi nimittäin olla köyhissä oloissa kasvaneille vauvoille ainut vaatekappale.
– Tuo pieni neule vastaa Etiopian oloissa siis pientä äitiyspakkausta. Se on myös käytännöllinen, koska se ”kasvaa” vauvan mukana,

Tässä linkkejä nuttuprojektiin liittyviin sivustoihin:Itse törmäsin nuttuprojektiin muutama vuosi sitten netissä. Neuloin innostuneena kolme nuttua, mutta tuntui hölmöltä lähteä lähettämään niin pientä määrää nuttuja Etiopiaan saakka. Edullisinta on lähettää 2kg painava paketti, johon siis mahtuu noin 24 nuttua.  Nuttujen keräyksiä kyllä oli, mutta ne olivat sen verran kaukana Suonenjoelta, että ei sopinut minulle. Siitäpä se ajatus iti, että alkaisin itse nuttujen kerääjäksi ja lähettäjäksi, toisinsanoen yhteyshenkilöksi Suonenjoen nututtajille. Vuoden ajan kolme nuttua pyöri kaapissani. Sitten  Sisä-Savon lehti teki jutun nutuista ja siinä sain ilmoitettua yhteystietoni johon asiasta kiinnostuneet ihmiset saivat ottaa yhteyttä. Yhteydenottoja tulikin ja niin syntyi pieni Suonenjoen nututtajien ryhmä. Minun kolme valmista nuttua pääsivätkin sitten ihan matkalaukussa kulkeutumaan muttuprojektin äidille Pirkko Tuppuraiselle Etiopiaan. Itse en matkustanut sinne saakka, mutta eräs ihminen Sisä-Savon lehden jutun perusteella otti minuun yhteyttä ja halusi ottaa muutaman nutun vietäväksi tuliaisena Etiopiaan.
Nyt nuttulähetyksiä on Suonenjoen nututtajilta lähtenyt yhteensä 7 pakettia matkaan eli yhteensä 168 nuttua. Kiitos siis kovasti kaikille osallistuneille.

Kaikille nututtajille tiedoksi, että jatkossa minä maksan kaikki postimaksut, joten älkää enää jatkossa laittako omia osuuksianne postikuluista. Itse en ole neulonut kovinkaan monta nuttua, joten ne jotka ehtii neuloa niin haluan sitten minä vastaavasti maksaa postimaksut.

Jos jollakulla pyörii pieniä joutavia lankakeriä kaapissaan ja raaskii niistä luopua niin minä voin ottaa lankoja vastaan. Toimitan niitä sitten innokkaille nututtajille!

Nuttuterveisin Suvi

Nämä kaksi pakettia odottavat lähtöä kohti Etiopiaa :)
2 kommenttia:

  1. Hienoa Suvi, arvostan kovasti tällaisia omatoimisia auttamisprojekteja. Rahaa on niin paljon helpompi keräyksiin antaa, vaikka tokihan rahaakin tarvitaan ja itsekin sitä annan itselleni läheisiin tarkoituksiin. Kaikkien pitäisi löytää jokin pieni, itselleen ominainen tapa auttaa muita, niin maailma olisi parempi paikka! Mitähän minäkin vielä voisin keksiä...
    Ihanan kirjavia nuttu-paketteja :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Paula!
    Minusta vaan on niin kiva tehdä tällaisia pieniä tekoja. Ja ihanaa huomata, että tällaiseen nuttuprojektiin on Pirkko Tuppurainen saanut innostettua mielettömän paljon ihmisiä.

    VastaaPoista